Iedereen kent Booking.Com. Wie een Bed & Breakfast begint kan moeilijk om het platform heen. De hoge commissiekosten nemen wij, op dit moment, nog steeds voor lief. Want een groot deel van onze huidige gasten maken nog steeds gebruik van deze boekingssite. Het levert niet alleen bekendheid op, maar (als alles goed gaat) ook gasten die we in de toekomst tot onze vaste gastenkring kunnen rekenen. En als ze terugkomen boeken ze meestal niet meer via Booking.Com, maar direct bij ons. Top. Want hoewel accommodaties in Spanje sinds kort hun accommodatie goedkoper op hun eigen website mogen aanbieden, berekenen wij de commissie niet in zijn geheel door aan de boeker. Zowel zij als wij betalen de helft ervan.
Maar nu de boekingen, in tegenstelling tot de zomerperiode, niet meer binnenstromen, besluiten mijn zusjes en ik gezamenlijk kritisch naar andere boekingsplatformen te kijken. Na bijna een jaar draaien weten we precies wat we wel en juist niet prettig vinden. Websites die onze actuele beschikbaarheid niet automatisch kunnen channelen vallen sowieso af. Wanneer een gast wil boeken moet het duidelijk zijn of er wel of geen beschikbaarheid is en wat de specifieke voorwaarden van de boeking zijn (iets dat per periode sterk kan verschillen). Sites zoals kortverblijf.nl en logerenbijnederlanders.nl – die na een jaar nog geen enkele aanvraag hebben opgeleverd – heb ik inmiddels al afgeschreven. Onze vermelding op het Spaanse escapadarural.com – dat vorige maand de eerste boeking opleverde – heb ik inmiddels ook opgezegd.
Niet omdat het geen boekingen opleverde. Nee. Als er één iemand boekt, kunnen er meer volgen. Maar omdat wij, met onze gratis account, pas na achtenveertig uur(!) op een verzoek tot boeken konden reageren. Niet heel handig als de site niet alleen onze actuele beschikbaarheid niet automatisch weergeeft, maar dat het daarnaast voor de boeker ook niet duidelijk is dat de boeking pas definitief is zodra deze door de accommodatie goedgekeurd wordt. Dat onze eerste boeker een verblijf van één nacht voor de volgende dag probeerde te boeken, maakte dat ik onze accommodatie dan ook zo snel mogelijk weer van het platform afgehaald heb. Gelukkig had ik nog een kamer beschikbaar en belde de gast een uur na het boeken zelf nog even met de vraag of ik de boeking gezien had, want anders had ik een probleem gehad. Dan had ik vrijwillig verplicht een abonnement moeten afsluiten om de betreffende boeker tijdig te kunnen informeren over de actuele beschikbaarheid en de onmogelijkheid om de volgende dag bij ons te verblijven.
Samen met mijn zusjes kijken we daarom rustig verder. Suzanne, samen met haar baas, naar Airbnb, dat door hen in Zwitserland als enige platform voor hun luxe appartementen gebruikt wordt, en ik naar bedandbreakfast.eu. “We staan al op de site vermeld”, antwoorden beiden zusjes al snel. Verbaasd begin ik te zoeken. Als ik onze registratie vind, zie ik dat de betreffende informatie, foto’s en reviews in zijn geheel afkomstig zijn van Booking.Com. Potentiële gasten kunnen ons dus al vinden. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Want er staan maar liefst 17.089 B&B’s in de provincie Alicante op de site. Het is als zoeken naar een naald in een hooiberg. Want maar liefst de helft van deze B&B’s heeft een reviewscore tussen de 9,0 en 10. Pas als ik op gastenkamer en privébadkamer filter en de resultaten van hoogst naar laagst beoordeeld sorteer kom ik ons op de tweede pagina al tegen. Op nummer dertig. Misschien is een betaald abonnement op de site helemaal geen slecht idee. Het lijkt mij in ieder geval een beter plan dan het deelnemen aan Booking.Com’s ‘Preferred Partner Program’, waar alleen de 30% hoogst scorende accommodaties aan deel mogen nemen. Want in ruil voor een (vast) prachtige badge en meer zichtbaarheid, verhogen ze niet alleen je commissie, maar verbieden ze je ook (opnieuw) om je accommodatie op je eigen website goedkoper aan te bieden. En ofschoon we op dit moment nog niet om het miljardenbedrijf heen kunnen, hopen we dat in de (nabije) toekomst te veranderen. Hoe eerder, hoe beter. Want dat is niet alleen beter voor ons, maar ook voor u.