Alfàs del Pi

De wijnstreek Alicante is verdeeld in twee zones. Aan de ene kant is er het zuidwestelijk gelegen Vinalopó, waar de Monastrell-druif uitstekend gedijt in de droogte. Aan de andere kant vindt men er het noordelijk gelegen La Marina, waar door het warme, vochtige klimaat vooral de Moscatel-druif wordt geplant.

Hoewel de wijnen uit Alicante niet dezelfde bekendheid genieten als de wijnen uit La Rioja, kent de provincie een rijke geschiedenis met betrekking tot het produceren van wijn. De fondillón, een zoete ongedistilleerde wijn die van extra rijpe Monastrell-druiven wordt gemaakt, is de bekendste van allemaal. Er wordt gezegd dat Lodewijk XIV er op zijn sterfbed nog om heeft gevraagd.

Als een van de wijnmakerijen aangesloten bij de Grandes Pagos de España, geniet wijnmaker Enrique Mendoza aanzien in de D.O. Alicante. Hoewel dit familiebedrijf zelf enkele kilometers boven Benidorm, in Alfàs del Pi, gelegen is, hebben zij wijngaarden in beide zones. Naast de lokale druiven, Moscatel (wit) en Monastrell (rood), experimenteert wijnmaker José (oudste zoon van) ook graag met Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot en Syrah. Een twee uur durende rondleiding en proeverij van zeven verschillende wijnen (met kaas- en worstplank) kost €22 per persoon.

Heeft u na één proeverij de smaak te pakken gekregen en wilt u meer zien in de provincie? Ook Pinoso, Villena en Jalón staan bekend om hun goede wijnmakerijen.

Interne links