Gandia

Dankzij haar rijke historie trekt de stad, die maar liefst 75.000 inwoners telt, niet alléén maar strandgangers aan.

Een van de roemruchtste historische families, de Spaans-Aragonese Borgia’s, waren hier namelijk eeuwenlang gezeteld. De familie, die gedurende de vijftiende en zestiende eeuw prominent aanwezig was, bracht maar liefst twee pausen voort: Alfons de Borgia als paus Callixtus III (1455-1458) en Rodrigo Lanzol Borgia als paus Alexander VI (1492-1503). Met de komst van de eerste hertog van Gandia, Pedro Luis de Borgia, werd het stadspaleis niet alleen de residentie van de hertogen van Gandia, maar ook de thuisbasis van de Borgia’s.

Het stadspaleis Palau Ducal dels Borja, dat zich in het historisch centrum van de stad bevindt, werd oorspronkelijk in Valenciaans gotische stijl gebouwd. Tegenwoordig is het een mengeling van verschillende architectonische stijlen. Wilt u er graag een bezoek aan brengen? Een audiotour duurt ongeveer veertig minuten en is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Spaans.

Eten en drinken

Wilt u een traditioneel gerecht proberen? De ‘fideuà’, dat met vis en zeevruchten wordt gemaakt, is geïnspireerd op de paella. In dit Gandiase gerecht wordt de rijst echter vervangen door een pastasoort van hard tarwe.

Interne links