Guadalest

Naast Culla, Morella, Peniscola en Vilafames (allen in Castellón), behoort ook Guadalest officieel tot één van de mooiste dorpen in de regio Valencia. Dankzij haar unieke ligging in de rotsen, is het het enige dorp in de provincie Alicante die deze titel mag dragen. Terecht?

Fanatieke museumbezoekers zullen het er over eens zijn. Guadalest is uniek. Want met maar liefst acht musea (op tweehonderd inwoners) telt het dorp de meeste musea per inwoner. Hoewel sommigen daarvan (zoals het Museo Etnológico) bezoekers informeert over (de historie van) Guadalest zelf, is het merendeel gespecialiseerd in de meest uiteenlopende (en niet gerelateerde) onderwerpen.

Bekijkt u liever het dorp zelf? Op de top vindt u de meest bezochte bezienswaardigheid: het Castillo de San José. Het kasteel, dat gedurende de elfde eeuw door de Moren werd gebouwd, fungeerde als vesting. De overblijfselen die er nu nog staan, stammen met name uit de twaalfde eeuw. De rest van het kasteel werd niet alleen door de aardbevingen in 1644 en 1748 verwoest, maar ook door de successie oorlog in 1708. Via Casa Orduña (en tegen betaling) is het toegankelijk.

Werpt u vanuit het kasteel een blik op de Guadalest vallei? Dan springt het stuwmeer direct in het oog. Het meer, dat met haar turkooisblauwe kleur fel afsteekt tegen de rest van de vallei, ontvangt haar water van een zijrivier van de Algar. Misschien bent u het meer, op de weg naar Guadalest, zelfs al gepasseerd?

Interne links