Locatie, locatie, locatie

Locatie, locatie, locatie. Niet alleen bij het aankopen van vastgoed – maar ook tijdens het kiezen van je volgende vakantiebestemming – is locatie een belangrijke (of de belangrijkste?) factor. Wie zijn zorgvuldig opgebouwde vakantiedagen niet te midden van andere Nederlanders, Belgen en Engelsen door wil brengen in een stad die altijd leeft, zal niet zo snel voor een vakantie in bijvoorbeeld Benidorm kiezen. En hoewel steeds meer Nederlanders de weg naar Benialí inmiddels al weten te vinden, is het nog altijd de ideale plek om heerlijk tot rust te komen. Een mooie balans tussen de nachtelijke stilte enerzijds en de mogelijkheden om (voornamelijk) in het weekend toch verschillende bars en restaurants te bezoeken anderzijds.

Mijn gasten halen dan ook opgelucht adem als ik ze de volgende ochtend vraag of ze lekker geslapen hebben. “Ja!”, roepen ze tevreden. “Gelukkig! Want toen we bij aankomst de kerk zo dichtbij het huis zagen staan, maakten we ons toch een beetje zorgen,” gaan ze verder. “We waren bang dat de klokken de hele nacht zouden luiden!” Opgelucht haal ook ik adem. Hoewel ze zich om niets zorgen hebben gemaakt, was hun angst in geen geval ongegrond. Naar wat wij uit de verhalen van buurtgenoten begrepen hebben, was dat vroeger namelijk wel anders. Het was de oude buurvrouw, een Engelse die pal naast de kerk woonde, die uiteindelijk helemaal naar Brussel is afgereisd om de klinkende klokken voorgoed het zwijgen op te leggen. Iets waar ze, als we dat goed uit het Spaans begrepen hebben, toch wel een paar jaar mee bezig is geweest. Tijd goed besteed, zou ik zeggen. Want dankzij haar luiden de kerkklokken van Benialí in plaats van elk kwartier nu gelukkig nog maar één keer per dag. Om twaalf uur om precies te zijn. ’s Middags en niet ’s nachts.

Dat het wonen (of verblijven) vlakbij de kerk echter nog steeds niet helemaal zonder gevaar is, bleek toen buurtgenoten enthousiast nog meer verhalen van vroeger met ons begonnen te delen. Tijdens een processie wees er iemand naar een gat in de straat, niet zo heel ver van ons huis. Dat is waar de klepel er tijdens het luiden van de klokken gedurende een eerdere processie uitvloog en – gelukkig(!) – de grond en niet één van de deelnemers raakte. Minder geluk had de buurvrouw – dezelfde Engelse die naar Brussel reisde om het geluidsoverlast te stoppen. Want niet alleen de klepel heeft een slechte reputatie. Ook de bel zelf vloog ooit uit de kerktoren om zich vervolgens door elke verdieping van haar huis een weg naar beneden te banen. Gelukkig raakte er niemand gewond.

Maar stiekem vraag ik mij af of dit plaatsvond vóór- of nádat de betreffende buurvrouw de strijd met de luidende klokken aanging. Nam zij wraak op de betreffende bel, nam de bel wraak op haar of was het gewoon een onschuldig ongeluk? Ik durf het niet te zeggen. Wat ik wél durf te zeggen is dat u bij ons, ondanks onze ligging vlakbij de kerk, gewoon van uw nachtrust kunt genieten. Wel adviseer ik u om uw locatie, tijdens één van de feestdagen waarbij de kerkklokken nog wél uitvoerig geluid mogen worden, zorgvuldig te kiezen. Zowel de klepel als de bel hebben de reputatie hun “vaste” locatie nog wel eens voor een andere (minder voor de hand liggende locatie) te willen verruilen.