Vall de Gallinera

Samen met Benirrama, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Alpatró, Llombai en Benissili vormt Benialí de gemeente Vall de Gallinera.

Geschiedenis

De invloed van de Moren, die de vallei zes eeuwen lang bezet hielden, is vandaag nog steeds zichtbaar. De witte dorpen, met hun kleine smalle straten, de irrigatie-kanalen en de ruïnes van de burchten die de vallei aan weerskanten beschermden, zijn relicten uit die tijd. Pas in de zeventiende eeuw kwam het land in handen van de hertog van Gandia. Om het gebied te herbevolken liet hij honderdvijftig families overkomen vanuit Mallorca.

Wandelen en fietsen

Naast de bekende Ruta de los Ocho Pueblos, die u over de eeuwenoude paden door alle acht de dorpen voert, zijn er nog vele andere wandelingen die u in de vallei kunt maken. Zo kunt u vanuit Benialí ook de Arte Rupestre (3 kilometer), Mirador del Xap (3 kilometer), La Forada (9 kilometer) en Cima de la Safor (17 kilometer) lopen. Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste route? Op Wikiloc vindt u ze allemaal.

Wilt u dat doen terwijl de natuur op haar mooist is? In 2020 riep het Spaanse reismagazine Condé Nast Traveler de kersenbloesem van de vallei uit tot de mooiste van Spanje. Idealerwijs komt men in maart, wanneer de bloesem vol in bloei staat.

Interne links