Verwachtingen

Neem je een bestaande Bed & Breakfast over of bouw je er zelf één van de grond af op? Af en toe ontvang ik een bericht van Nederlanders die het regenachtige Nederland maar al te graag willen verruilen voor het zonnige Spanje. Voor velen lijkt het runnen van een Bed & Breakfast de ideale manier om deze (toch vaak spannende) stap te zetten. En dat begrijp ik helemaal. Wij deden het zelf immers ook. Maar hoe start je? Vanzelfsprekend komt bij het beginnen van een compleet nieuw logement heel wat meer kijken dan bij het overnemen van iets dat niet alleen al bestaat maar (met een beetje geluk) ook al goed loopt. Is dat een reden om ervan af te zien? Natuurlijk niet. Want het beginnen van iets nieuws heeft ook voordelen. Je kunt het bedrijf direct profileren op een manier die bij jou (en de door jou beoogde gasten) past. Je hebt daarbij niet te maken met de verwachtingen van een al bestaande gastenkring. Verwachtingen waaraan jij misschien helemaal niet kunt (of wilt!) voldoen.

Dat dat profileren in Spanje echter een stukje lastiger is dan wat het normaal gesproken zou moeten zijn, komt doordat de term “Bed & Breakfast” in Spanje niet bestaat en de meest vergelijkbare vorm (een “Casa Rural”) voor veel verschillende (en best wel uiteenlopende) manieren van uitbaten kan worden gebruikt. Verhuur je het hele huis of alleen kamers? Zijn de badkamers ensuite of gedeeld? Serveer je ontbijt, lunch en/of diner? Is dat wel of niet inbegrepen bij de prijs? Mogen de gasten wel of geen gebruik maken van een gemeenschappelijke keuken? En woon je, als eigenaar, ook zelf in het huis dat je verhuurt?

Om zoveel mogelijk verwarring te voorkomen omschreef ik ons bedrijf op onze website dan ook als een “Boutique Bed & Breakfast”. Gebaseerd op ons idee om de gemoedelijkheid, gastvrijheid en persoonlijke aandacht van een Bed & Breakfast zo goed mogelijk te combineren met de luxe van een klein hotel. Voor gasten, voornamelijk stellen of bevriende koppels, die even helemaal willen afschakelen. Een stukje willen wandelen. Bij het zwembad een boek willen lezen. Of, onder het genot van een glas wijn, al fluisterend en in het donker van de prachtige sterrenhemel willen genieten. Maar hoewel de gasten, die al eens bij ons verbleven, vinden dat we daar wel in geslaagd zijn, mag ik ons openlijk niet zo profileren. We hebben immers een vergunning voor een “Casa Rural”. En dus verwijderde ik deze omschrijving al snel weer van het wereldwijde web.

Misschien maar beter ook. Want dat de term “Bed & Breakfast” (los van het Spaanse “Casa Rural”) voor net zo veel verwarring blijkt te zorgen, ondervonden wij toen vrienden van onze ouders twee weken geleden twee nachten bij ons besloten te verblijven. Een Bed & Breakfast is immers (en in veel gevallen) al lang niet meer de ‘eenvoudige’ verhuur van een extra slaapkamer in een huis dat in de jaren zeventig voor het laatst een likje verf heeft gehad. Gruwend van het idee dat je als gast dan vrijwillig verplicht aan een lange tafel moet aanschuiven (om vervolgens gezellig met de betreffende gastheer- of vrouw over ditjes en datjes te keuvelen), haalden ze opgelucht adem toen ze onze Casa Rural daadwerkelijk binnenstapten. Onze Bed & Breakfast deed niet onder voor de luxe hotels waar zij normaal gesproken gewend waren te verblijven. Bovendien is het gezellig keuvelen bij ons, in tegenstelling tot het ontbijt dat altijd inbegrepen is, te allen tijde optioneel. Zeker als dat betekent dat wij deze (en misschien ook wel andere) bekeerlingen daardoor aan onze vaste gastenkring zouden mogen toevoegen. Casa Rural? Bed & Breakfast? Boutique Bed & Breakfast? Boetiekhotel? (Het woord dat één van onze meest recente gasten in hun recensie over ons etablissement gebruikten.) Het maakt ons allemaal niet uit. Zolang wij maar aan hun verwachtingen hebben kunnen voldoen. Of nog beter: deze zelfs hebben kunnen overtreffen.