Jam

Ik werp een blik op de kratten vol mandarijnen en sinaasappels. Een cadeau van Luisa, de eigenaresse van restaurant L’Aplec. Superlief! Dankbaar leeg ik de krat sinaasappels dan ook in de grote kom die buiten staat. Onze gasten zullen nog lange tijd kunnen genieten van een vers glas sinaasappelsap bij het ontbijt. Mooi zo. Want dat mag zeker niet ontbreken aan het ontbijt van een Casa Rural in de regio Valencia. En zeker niet in een logement dat gelegen is in Vall de Gallinera en omringd wordt door landbouwgrond. Want naast mandarijnen en sinaasappels worden hier ook veel olijven en kersen geplukt.

Terwijl ik de krat met mandarijnen in de keuken plaats, vraag ik me af wat ik met deze grote hoeveelheid ga doen. Mijn zusjes zijn nog in Zwitserland en komen pas over vijf weken thuis. En hoewel mijn ouders en ik elke ochtend een kommetje vers fruit proberen te eten, vrees ik dat een mandarijn (of twee) per dag in de verse fruitsalade geen zoden aan de dijk zal zetten. Pas als ik achter de computer duik om een recept voor sinaasappeljam te zoeken valt het mij in. Waarom maak ik geen mandarijnenjam? Die sinaasappels pers ik wel op. Daar maak ik mij niet druk om. En slechter dan de jam uit de supermarkt kan het niet worden, toch? Zelfs niet als het gemaakt wordt door iemand die nog nooit van haar leven jam heeft gemaakt en überhaupt niet over al te veel kooktalent beschikt, niet waar? Ik moet ergens starten. Het ontbijt van onze eigen Bed & Breakfast lijkt mij een goed begin. Bovendien ben ik niet de eerste in de familie die zelf jam gaat maken. Naast onze oma, die ons vroeger overlaadde met meer potjes dan ons lief was, maakt ook onze tante het al jaren zelf. Misschien heb ik hun talent wel geërfd?

De volgende ochtend besluit ik dan ook samen met mijn moeder naar de nieuwe Action in Finestrat te rijden. Hoewel ik geen enkel idee heb hoeveel potjes ik met mijn recept kan vullen, leg ik er twaalf in mijn mandje. Dat lijkt mij wel genoeg voor de allereerste poging. Voordat ik de kunst ervan volledig onder de knie heb, gok ik dat de Action wel alweer een nieuw filiaal (nog dichter bij huis) uit de grond gestampt heeft. (Mocht iemand van het Action-verbouwingsteam dit lezen: Ondara is echt een tóplocatie.) Maar wie vreest dat dat nog wel even gaat duren en mijn allereerste poging niet te pruimen zal zijn, kan ik geruststellen. Wij zullen ook nog gewoon de kersenjam van Casa Carmen, die gemaakt wordt met kersen uit de vallei, bij het ontbijt blijven serveren. Zolang mijn vader die niet al volledig verorberd heeft tenminste. Gelukkig breekt het kersenseizoen bijna aan en kan er weer volop nieuwe gemaakt worden. En voor wie onze zelfgemaakte mandarijnenjam niet reden genoeg is om ons in Spanje komen te bezoeken (iets waar ik mij geen voorstelling van kan maken), heb ik nog een andere tip. De kersenbloesem, die binnen nu en enkele weken weer volop gaat bloeien, is ook best aardig.