Niet te overschatten

Vall de Gallinera, de gemeente waartoe Benialí behoort, telt ongeveer 585 inwoners verspreid over acht dorpen. Met een percentage van 52% wonen er nét iets meer mannen dan vrouwen. Met 58% is de leeftijdscategorie 18-64 jaar het grootst. De gemiddelde leeftijd ligt daarbij op 52 jaar. Net als in de rest van de provincie Alicante (78%), heeft ook hier de grootste groep inwoners (80%) de Spaanse nationaliteit. Wanneer we kijken naar de verdeling over de dorpen, zien we dat de meeste inwoners in Alpatró (31%) wonen. Na het dichtst bevolkte dorp van de gemeente, volgen Benialí (24%), Benirrama (16%), Benissiva (13%), Benitaia (8%), Benissili (7%) en Llombai (1%). Het is dan ook niet vreemd dat van de zeventien logementen die de gemeente telt, er maar liefst vijf in Alpatró liggen. Verreweg de meeste bars en restaurants liggen daarentegen dan weer in Benialí (ook vijf).

Superfijn! Want, hoewel we het ontbijt met alle liefde maken, moedigen we onze gasten zoveel mogelijk aan om te gaan lunchen en/of dineren in één van de vele bars en restaurants die op loopafstand van onze Bed & Breakfast te vinden zijn. En daarbij kunnen we niet alleen verwijzen naar de eetgelegenheden in het dorp zelf – ook de bars en restaurants in het nabijgelegen Benissivà en Benitaia zijn eenvoudig (te voet) bereikbaar. Wie dus graag een glaasje bij het avondeten drinkt of geen zin heeft om in het donker nog naar Pego te rijden, zit in Vall de Gallinera prima op zijn plek.

In de weekenden dan. Want hoewel er overdag altijd wel een bar of restaurant geopend is waar geluncht kan worden, is dat ’s avonds absoluut niet het geval. Voor wie het niet erg vindt om vooruit te plannen is er echter bijna altijd wel iets te regelen. Een paella van Bar Isa? Een Blat Picat van Bar La Placeta? Of een hamburger van Sabors (alleen op donderdag)? Geen probleem. Mits op tijd besteld, wil dat zeggen.

Dat de gasten echter niet altijd met dezelfde verwachtingen hier naartoe komen, vind ik niet vreemd. Maar waar de één de eetmogelijkheden op een doordeweekse avond dusdanig overschat, overschat de ander juist de grootte van het dorp. Want als men voorzichtig vraagt of het betreffende restaurant waar ik voor hen gereserveerd heb wel op loopafstand van onze Bed & Breakfast ligt, moet ik stiekem altijd een beetje glimlachen. Het dorp telt acht straten. Verdwalen kun je niet. Alhoewel? Onze oom en zijn vrouw slaagden er een paar maanden geleden toch bijna in. Want waar de bediening in Nou Terrasó zich afvroeg waar zij bleven, zaten zij al lang en breed bij L’Aplec te eten. Benialí mag dan wel maar acht straten tellen – in die acht straten liggen maar liefst vijf bars en/of restaurants. Wie even niet oplet, loopt zomaar ergens anders naar binnen. Niet dat dat voor jou (als gast) uitmaakt. Stuk voor stuk zijn ze jouw bezoek meer dan waard. Want overschatten kun je ze, in kwalitatief opzicht, dan weer absoluut niet.