Tetris

Het scheelt niet veel of ik was vóór het einde van het controlebezoek van de delegatie uit Alicante alvast begonnen met het regelen van de met hen besproken tips en verplichtingen ten aanzien van onze Casa Rural. Als rasechte controlefreak regel ik de zaken natuurlijk het liefst voor- en niet achteraf. Ik moest mij dan ook inhouden om niet gedurende het toiletbezoek van één van de controleurs al even bij het gemeentehuis naar binnen te stappen om op die manier alvast het eerste punt van mijn lijst te kunnen strepen.

Dat ik dus even schrik als het officiële rapport van het bezoek binnen komt, zal niemand die mij echt goed kent heel erg verbazen. Hoewel de lijst met verbeterpunten geen verrassingen bevat en ik deze in tien dagen tijd al heb geregeld, word ik toch altijd een beetje nerveus van de officiële brief die erbij zit. Want als ik lees dat we ook slechts tien dagen hebben om het (foto)bewijs ervan te leveren, laat ik het liefst alles uit mijn handen vallen om er direct mee aan de slag te gaan. Gelukkig is onze Spaanse architect (die vaak ook als mijn therapeut fungeert) een stuk relaxter. “Geen zorgen! Het is geen probleem. Alles komt in orde!” is dan ook iets wat hij standaard naar mij appt. Hij zal nog eens een Nederlandse klant aannemen. Want pas als de deadline al ruimschoots is verstreken en de betreffende organisatie eens besluit te gaan bellen, lijkt het of de gemiddelde Spanjaard een zelfde gevoel van urgentie begint te voelen.

Vol goede moed besluit ik daarom het (goede) voorbeeld van de Spanjaarden in ieder geval een beetje te volgen. In plaats van maandagavond (laat), begin ik daarom op dinsdagochtend (vroeg) met een spelletje Tetris in de eetkamer. Pas als ik van vier tafels en acht zitplaatsen vijf tafels en twaalf zitplaatsen heb weten te maken zonder dat de gasten bij elkaar op schoot hoeven te zitten, knik ik tevreden. Met mijn telefoon leg ik het bewijs vast. Ook de lijst met de kamerprijzen, het evacuatieplan met instructies in twee talen en de beroemde klachtenformulieren leg ik zorgvuldig met de camera vast. Dat ik voor het verkrijgen van deze laatste niet alleen bij het gemeentehuis van Vall de Gallinera (daar hebben ze ze niet) en Altea (je kunt ze alleen verkrijgen als je ze van tevoren al betaald hebt) ben geweest, maar in Oliva ook nog eens op een gezellige speurtocht langs drie verschillende gebouwen ben gestuurd alvorens ik ze wist te bemachtigen, mag de pret niet drukken.

Dus als onze gasten een officiële klacht willen indienen omdat onze bedden bijvoorbeeld té lekker hebben geslapen waardoor ze hun geplande ochtendwandeling noodgedwongen hebben moeten annuleren, geef ik ze graag een formulier. Ik heb er immers tien, ik weet nu waar ik ze opnieuw moet halen en in het geval van een compliment in de vorm van een klacht, deel ik ze met alle liefde aan u uit.